CUVÂNT DE FOLOS
Lui Dumnezeu i se cuvine locul cel dintâi!

Lui Dumnezeu i se cuvine locul cel dintâi!


În viaţa omului care vrea să-i slujească lui Dumnezeu, Dumnezeu trebuie să apară pe primul loc al vieţii, să nu aibă un rol secundar, ci să aibă un rol principal.



În ceea ce priveşte viaţa spirituală noi ne bazăm pe credinţă. Credinţa este temelia vieţii spirituale. Fără credinţă nu-i cu putinţă să fim mântuiţi, este scris în Epistola către Evrei. Domnul Hristos a zis:de nu veţi crede cine sunt, în păcatele voastre veţi muri. Domnul Hristos a spus: „cel ce va crede şi se va boteza se va mântui, iar cel ce nu va crede se va osândi”. Deci toţi necredincioşii sunt sub osândă. Îi osândeşte Dumnezeu pentru necredinţa lor. Iar dacă cineva vrea să fie mântuit şi nu osândit, trebuie să aibă credinţă în Dumnezeu. Credinţa în Dumnezeu este începutul vieţii spirituale. De aceea întrebarea cea dintâi la care trebuie sa răspundem este: „Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?”. Întrebarea aceasta a pus-o Domnul Hristos unui om oarecare, care de fapt a şi văzut puterea lui Dumnezeu prin aceea că Domnul Hristos i-a dat vedere. L-a întrebat Domnul Hristos: „crezi tu în Fiul lui Dumnezeu?”. Orbul a zis: „dar cine este, Doamne, ca să cred?”. Domnul Hristos i-a răspuns: „Cel ce vorbeşte cu tine”. Şi atuncea el a zis: „cred Doamne” şi s-a închinat Domnului Hristos. Credinţa trebuie să fie lucrătoare în închinare cum a fost a acelui orb şi lucrătoare în iubire. Dacă nu-i lucrătoare şi în iubire nu este o credinţă adevărată.

 

Două lucruri să le aveţi în vedere: credinţa lucrătoare în iubire, credinţa şi iubirea, credinţa unită cu iubirea, iubirea manifestată de credinţă, iubirea întemeiată pe credinţă. Aceste lucruri trebuie sa le aveţi în vedere de la tinereţe până la bătrâneţe. Iubirea îi fericire. Sa ştiţi că cineva care iubeşte e fericit. E bine sa căutăm iubirea până la măsura aceea să ne transportăm unii pe alţii din afară înăuntru, să ajungem să ne transportăm unii pe alţii în noi. Despre Dumnezeu se spune ca este iubire, şi ca orice iubire, iubirea lui Dumnezeu transferă în iubire, adică noi suntem iubiţi de Dumnezeu şi primiţi în Dumnezeu. La fel şi noi trebuie să avem iubire faţă de Dumnezeu şi asta înseamnă că Dumnezeu vine în noi, îl purtăm în noi.

Adevărata iubire aduce în fiinţa celui care iubeşte pe cel pe care îl iubeşte: pe Dumnezeu, pe oameni, pe părinţi, pe prieteni, pe cunoscuţi, pe toţi cei către care ne este iubirea, îi aducem în sufletul nostru şi îi purtăm în noi. Un cuvânt de la Sfântul Munte zice aşa:inima mea nu are decât intrări, ieşiri nu are, cine a intrat odată în inima mea nu mai poate ieşi de acolo pentru că inima mea nu are decât intrări nu are şi ieşiri.



La tinereţe omul e propriu pentru iubire, însa de multe ori e propriu pentru o iubire egoistă. Trebuie să avem iubirea aşa cum o are în consideraţie Dumnezeu, adică, o iubire care ne fericeşte şi o iubire care fericeşte pe cei din jurul nostru. Eu mă bucur de această întâlnire, de faptul ca aţi petrecut câteva zile la mănăstire, mă bucur ca aţi luat parte la sfintele slujbe cu noi, mă bucur de aceia dintre voi care v-aţi spovedit, mă bucur de preocupările pe care le aveţi, dar vă atrag atenţia: Dumnezeu trebuie sa fie pe primul loc în viaţa noastră, pe primul plan al existenţei noastre, întâi e Dumnezeu şi apoi omul, Dumnezeu trebuie să fie pe primul loc în inima noastră, dacă nu-i pe primul loc nu-i pe locul care i se cuvine. Credinţa în Dumnezeu este o credinţă despovărătoare, o credinţă care ne ajută să ocolim lucrurile rele, credinţa trebuie să fie unită cu iubirea, să fie lucrătoare în iubire, după cuvântul: de a-şi avea credinţa atât de multă încât să mut şi munţii, dacă nu am iubire nimic nu sunt, n-am nici-o valoare.



Vă pun la inimă toate acestea şi vă doresc succes în viaţă. Vă pun în atenţie o urare, care o avem la mănăstire moştenire de la nişte germani care au fost pe la noi şi care în iulie 1971 ne-au spus că la Betel - o instituţie bisericească din Germania, instituţie de ajutorare a epilepticilor - la intrare, este scris aşa:pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă. Nouă ne-au plăcut tare mult aceste cuvinte. De aceea ei au scris în cartea de onoare a mănăstirii noastre: pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă doresc doi creştini din Germania tuturor celor ce în urma lor vor vizita aceasta mănăstire. Deci şi vouă: pace, bucurie şi binecuvântare. Dumnezeu să vă ajute!








RO EN
Din viața comunității
Dăruind vei dobândi! 
Redirecționați 3,5% către „Fundația Tradiția Românească”!

NOUTĂȚILE SĂPTĂMÂNII

Dăruind vei dobândi!
Redirecționați 3,5% către „Fundația Tradiția Românească”! Mai mult

Serile Filocalice Mai mult

O pildă pentru toți care lucrează în Via Domnului Mai mult

Lansare de carte, 04 Septembrie, ora 19:00! Mai mult

Temelia Eternității se naște în Biserică! Mai mult

„Cuvânt Bun”, nr. 29! Mai mult

Apariție editorială inedită Mai mult

„Dăruind vei dobândi”! REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% către FTR Mai mult

NOUTĂȚI EDITORIALE: „Răstignind Lumina lumii: Liturghia cuvântului la răscruce de vremuri”, de Pr. Dr. Vasile Gavrilă Mai mult

„Cuvânt Bun”, nr. 27!
O lume sub semnul lui „nimic nu va mai fi cum a fost” Mai mult

Toate evenimentele
calendar ortodox
programul slujbelor

Săptămâna 01- 06 octombrie 2024


Marti
Acoperământul Maicii Domnului
08:00 Utrenia
09:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

Miercuri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Paraclisul Maicii Domnului

Joi
18:00 Acatistul Sfântului Nicolae

Vineri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Taina Sfântului Maslu

Sambata
08:00 Utrenia
09:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
18:00 Vecernie

Duminica
08:00 Utrenia
09:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
11:30 Te Deum

* * *

Biserica este deschisa zilnic, dupa cum urmeaza:
Luni: 08:00 - 19:00
Marti: 08:00 - 20:00
Miercuri: 08:00 - 22:00
Joi: 08:00 - 20:00
Vineri: 08:00 - 22:00
Sambata: 08:00 - 21:00
Duminica: 08:00 - 15:00