CUVÂNT DE FOLOS

Începutul Triodului

Duminica vameșului și a fariseului 

Astăzi începe Triodul - perioada liturgică care cuprinde și Postul Mare – postul sufletului, mai înainte de a intra în postul trupului. Aceasta înseamna postul Paștelui: postul este puterea care înviază sufletul din morți și trupul din morți. Ce tărie, ce putere! Păcatul cufundă sufletul în moarte, iar postul, această sfântă virtute evanghelică, îl înviază din morți. Există a-tot-păcatul, există și a-tot-virtutea: a-tot-păcatul este mândria, a-tot-virtutea – acesta este postul.

Aceasta ne-o spune Sfânta Evanghelie de astăzi -minunata Buna-Vestire!


Iată veștile cele bune, dar și înfricoșătoare. În templu, în biserica sufletului deschisă înaintea lui Dumnezeu, stă la rugăciune fariseul; și-a deschis sufletul său lui Dumnezeu, are multe fapte bune în viață, nu este adulter, nu este tâlhar, nu este jefuitor, nu este nedrept. Adică, a ținut legea lui Dumnezeu. Şi iată cum îl conduce Mântuitorul din biserica: nu a plecat îndreptat la casa sa. Unde sunt aceste fapte bune ale sale, ce s-a întâmplat cu ele? Legea a împlinit-o, poruncile dumnezeiești le-a ținut, si iată, a pierit! Şi-a pierdut sufletul.

Mândria - iată ucigașul său, iată prin ce s-au nimicit toate faptele sale, prin ce s-a distrus toată viața sa. Vai, și-a câstigat iadul, iar Raiul l-a pierdut, Împărăția Cerurilor a pierdut-o, L-a pierdut pe Dumnezeu. Ce înseamnă aceasta? Daca există a-tot-păcatul, atunci mândria este a-tot-păcatul. Amintiți-vă, înainte de toate, de îngerul Lucifer, cel mai sfânt înger al lui Dumnezeu, pe care mândria l-a preschimbat în satana, în diavol (Luca 10,18). Şi iată că mândria l-a preschimbat și pe nefericitul fariseu în omul – diavol. Căci dacă mândria este în stare să preschimbe Heruvimii și Serafimii în diavoli, cum nu ar fi în stare să preschimbe omul în diavol cu chip de om.

Dacă voim să ne cercetam cu atenție sufletul, dacă nu ne risipim cu sufletul în biserică atunci când stăm la rugăciune înaintea lui Dumnezeu, vom vedea haosul din sufletele noastre, vom vedea nenumărate aspecte ale păcatului, toate păcatele în care se îmbracă mândria demonică. Ce ne mai rămâne nouă de făcut, decât lupta pe viață și moarte cu acest balaur, care se numește mândrie, orgoliu. Lupta și ziua, și noaptea. Armele ni le dăruiește Domnul Hristos. Arma împotriva mândriei este smerenia. De aceea Domnul a așezat smerenia ca virtutea de căpătâi a viețuirii celei noi, a Noului Legământ, ca cea dintâi virtute a Bisericii lui Hristos, ca o temelie pe care se zidesc toate celelalte virtuți.
Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăția Cerurilor (Matei 5, 3).

 


Cuviosul Iustin de la Celie -Cuvinte despre veșnicie - predici alese
Egumenița
RO EN
Din viața comunității
Dăruind vei dobândi! 
Redirecționați 3,5% către „Fundația Tradiția Românească”!

NOUTĂȚILE SĂPTĂMÂNII

Dăruind vei dobândi!
Redirecționați 3,5% către „Fundația Tradiția Românească”! Mai mult

Serile Filocalice Mai mult

O pildă pentru toți care lucrează în Via Domnului Mai mult

Lansare de carte, 04 Septembrie, ora 19:00! Mai mult

Temelia Eternității se naște în Biserică! Mai mult

„Cuvânt Bun”, nr. 29! Mai mult

Apariție editorială inedită Mai mult

„Dăruind vei dobândi”! REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% către FTR Mai mult

NOUTĂȚI EDITORIALE: „Răstignind Lumina lumii: Liturghia cuvântului la răscruce de vremuri”, de Pr. Dr. Vasile Gavrilă Mai mult

„Cuvânt Bun”, nr. 27!
O lume sub semnul lui „nimic nu va mai fi cum a fost” Mai mult

Toate evenimentele
calendar ortodox
programul slujbelor

Săptămâna 15 - 21 iulie 2024


Marti
18:00 Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului

Miercuri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Paraclisul Maicii Domnului

Joi
18:00 Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae

Vineri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Vecernie cu litie

Sambata
Sf. Prooroc Ilie
08:00 Utrenia
09:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
18:00 Vecernie

Duminica
08:00 Utrenia
09:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

* * *

Biserica este deschisa zilnic, dupa cum urmeaza:
Luni: 08:00 - 19:00
Marti: 08:00 - 20:00
Miercuri: 08:00 - 22:00
Joi: 08:00 - 20:00
Vineri: 08:00 - 22:00
Sambata: 08:00 - 21:00
Duminica: 08:00 - 15:00