DIN VIAȚA COMUNITĂȚII - AGENDA SĂPTĂMÂNII
Impresii de la Locurile Sfinte

Impresii de la Locurile Sfinte

Nu cred că există ceva mai rar decât să pot scrie bine și corect despre pelerinajul de la Locurile Sfinte. Am plecat de acasă cu o imagine și o poveste construită de ceilalți. Mi s-a tot spus cât de frumoasă și folositoare este această experiență. Însă, a fost mult mai mult decât atât. A fost ceva ce nu poate fi transpus în cuvinte potrivite, ceva ce trăiești, simți și înveți doar mergând pe urmele Domnului. Așteptările au fost mult depășite, atât datorită frumuseții locurilor, cât și a felului în care ne-au fost prezentate.

Totul a fost ca un mister cu iz de mireasmă, care se evaporă imediat ce încerc să-l descriu și pe care nu am mai găsit-o în niciun alt loc, decât acolo, la Locurile Sfinte. O mireasmă a sfințeniei care face parte din noi, care ne întărește și ne îndrumă pașii întregii existențe.

Și ca să poți să fii și să trăiești cu adevărat acestea, să simți ce înseamnă Locurile Sfinte nu trebuie decât să mergi acolo.

Mai apoi, fără să realizezi, te ridici ușor deasupra realității superficiale și anoste, urci dincolo de orele banale și gălăgia clipelor grăbite, ajungi în locul căruia îi aparții, îți dorești să rămâi în acea stare, respiri și descoperi cu toate simțurile urmele pașilor Mântuitorului Iisus Hristos. Pași ce au rămas vii dincoace de istorie. Ierusalimul mi s-a descoperit și prin contrastul de civilizații și religii. Este imposibil să nu-ți atragă atenția evreii ultrareligioși. Sunt peste tot și refuză acceptarea oricărei alte forme de manifestare a credinței. Din când în când, cetatea răsună de sunetele rugăciunilor, amplificate din megafoane. De cealaltă parte, creștinii sunt o prezență discretă, însă puternică și bine înrădăcinată în această lume. Mii de pelerini străbat zilnic drumurile Domnului, trăiesc, respiră și se bucură de Locurile Sfinte. Nu mare îți este mirarea dacă la un popas din trei întâlnești persoane cunoscute din România.

Și nu doar Ierusalimul este cel care m-a fermecat și uimit în pelerinaj. Bogăția pustiei și-a pus amprenta blând în inima și în amintirile mele.

Cu autobuzele arabilor, pe șoselele cu multe curbe, am parcurs drumurile localităților cu blocuri și ferestre mici, cele mai multe în construcție. Totul ca să ajungem și să gustăm din locurile binecuvântate ale Mănăstirilor Sfântului Sava și Sfântului Teodosie, Mănăstirii Hozeva sau Mănăstirii Sfânta Ecaterina. Ne-am rugat, ne-am bucurat și ne-am continuat, în fiecare clipă, drumul. Mereu cu desaga plină cu daruri duhovnicești. Am zâmbit, ne-am reamintit ce am învățat și am mulțumit. Între timp, pustia se lăuda cu dealurile și munții golași și tăcuți ce străjuiesc atent grotele sihaștrilor. Doar aripile unor porumbei albi mai rup din când în când liniștea, ca să ne aducă aminte de înțelepciunea pustiei.

Acestea sunt doar o frântură din trăirea celor zece zile. Doar o parte dintr-o picătură a bucuriei pe care am primit-o din acest pelerinaj.

Și toate acestea datorită prezenței părintelui Vasile Gavrilă, care ne-a înconjurat în fiecare clipă cu dragoste, blândețe, răbdare, daruri duhovnicești și ne-a oferit mereu informații folositoare.

Pelerinajul de la Locurile Sfinte a fost ca un vis al unui alt vis, devenit trăire în realitate. Un adevărat dar, o pregustare, a cărei aromă o voi păstra mereu în inimă. (Nicoleta Lazăr)

RO EN
Din viața comunității

NOUTĂȚILE SĂPTĂMÂNII

Slujba de Te Deum 2019 Mai mult

Învierea Domnului Mai mult

Rânduiala Spălării picioarelor Mai mult

Campania de colectare a celor 2% Mai mult

CAMPANIA NAŢIONALĂ „APĂRAŢI COPIII ROMÂNIEI! SPUNEŢI „NU” IDEOLOGIEI DE GEN Mai mult

Impresii din pelerinajul in Egipt si Israel Mai mult

Stadiul lucrărilor de restaurare fațade și înlocuire învelitoare Mai mult

Centenar pentru Penitenciar - un proiect A.S.C.O.R. Mai mult

Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi își mărește echipa Mai mult

Noul pliant de prezentare al bisericii Mai mult

Rezultate remarcabile obținute de elevii Liceului Teoretic ”Sfinții Trei Ierarhi” la Evaluarea Națională Mai mult

Noutăţi editoriale la Editura Fundaţiei Tradiţia Românească Mai mult

Apel către părinții copiilor Mai mult


AGENDA SĂPTĂMÂNII

Impresii de la Locurile Sfinte Mai mult

Toate evenimentele
calendar ortodox
programul slujbelor

21 - 27 octombrie 2019


Marti
18:00 Acatistul "Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului"
19:00 "Biserica în dialog cu tinerii"

Miercuri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Paraclisul Maicii Domnului

Joi
18:00 Acatistul Sfântului Nicolae
19:00 "Biserica în dialog cu tinerii"

Vineri
15:00 Taina Sfintei Spovedanii
18:00 Vecernie

Sambata
Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir
08:00 Utrenia
09:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
18:00 Vecernie

Duminica
08:00 Utrenia
09:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

* * *

Biserica este deschisa zilnic, dupa cum urmeaza:
Luni: 07:00 - 19:00
Marti: 07:00 - 20:00
Miercuri: 07:00 - 22:00
Joi: 07:00 - 20:00
Vineri: 07:00 - 22:00
Sambata: 07:00 - 21:00
Duminica: 07:00 - 15:00