
Supraviețuirea în situații de criză Mai mult
SUSȚINEM ALIANȚA PĂRINȚILOR DIN ROMÂNIA Mai mult
O lume sub semnul lui „nimic nu va mai fi cum a fost” Mai mult
REDIRECȚIONEAZĂ 3,5% către Fundația Tradiția Românească Mai mult
Toate evenimentele
Frați creștini,
Vă îndemnăm sa susțineți această inițiativa:
Conducerea Alianței Părinților din România a făcut un apel să trimitem urgent acest text pe adresa registratura@edu.gov.ro (Ministerul Educației), semnat în nume personal.
Doamnei Ministru Monica Anisie
Ministerul Educaţiei și Cercetării
Stimată Doamna Ministru,
În calitate de părinţi îngrijoraţi de măsurile preconizate de Ministerul Educaţiei, vă solicităm următoarele:
1- Purtarea măștii în școală trebuie să aibă caracter opţional. Această solicitare este motivată de faptul că toate datele știinţifice existente indică o incidenţă extrem de redusă a cazurilor grave sau fatale de Covid-19 în rândul copiilor, iar "întoarcerea la școală nu-i expune pe copii unui pericol direct" (Prof Malcom Semple- British Medical Journal). Există mulţi copii care au diferite forme de alergii cutanate sau respiratorii care vor fi amplificate prin purtarea măștii. În plus, masca estompează foarte mult claritatea vorbirii. Elevii care nu stau în primele banci nu vor auzi sau nu vor înţelege ce spune profesorul.
2- Separatoarele din plexiglas să fie eliminate. Este inacceptabil, mai ales pentru un copil de vârstă mică, să nu-și poată cunoaște noii colegi, să nu-și poată cunoaște și recunoaște învăţătoarea, să se simtă singur printre necunoscuţi, izolat într-o cușcă pe care nu are voie să o părăsească. In astfel de condiţii școala ar deveni un mediu ostil în care copiii ar veni cu teamă iar plăcerea de a învăţa ar fi inexistentă.
3- Termoscanarea, indiferent de modalitate, trebuie să fie efectuată numai de către medicul cabinetului școlar și numai cu acordul scris al părintelui.
4- Distanţarea socială între elevi să fie de aprox 1m, iar unităţile de învăţământ să-și poată stabili în mod autonom numărul de serii zilnice, durata orei de curs și spaţiul necesar pentru implementarea acestei recomandări.
Cu toate acestea, trebuie reţinut faptul că elevii din primele clase primare au absolută nevoie de prezenţa fizică a învăţătoarei lângă ei pentru deprinderea scrisului.
5- Dezinfectantul pentru mâini să fie aprobat de o autoritate medicală
6- In cazul apariţiei unor simptome precum strănut, febră, tuse, probleme de respiraţie, în timp ce copilul (de orice vârstă) se află în unitatea de învăţământ, conducerea școlii va anunţa părintele/tutorele, iar acesta, consiliat de medicul cabinetului școlar, va decide conduita în concordanţă cu Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic .
7- In învăţământul special, purtarea măștii și distanţarea socială vor fi excluse. Măsurile preconizate de Ministerul Educaţiei și Ministerul Sănătăţii ignoră complet cei 50.000 de copii cuprinși în învăţământul special, din cei 70.000 de copii cu certificat de handicap din ţară. In Raportul anual privind starea învăţământului preuniversitar din România, de regulă se acordă învăţământului special preşcolar, primar şi gimnazial, pentru toate tipurile și gradele de deficiențe, între 5 și 7 rânduri. Cele 3 scenarii ale Ministerului Educaţiei nu le acordă nici atât.
Copiilor cu nevoi speciale (surdo-muţi, nevăzători, copii cu handicap neuromotor, psihomotor, sindrom Down, sau retard de diverse grade și cauze) nu li se pot impune reguli pe care nu le-ar înţelege și pe care nu ar fi în stare să le respecte. Aceste reguli i-ar priva tocmai de factorii meniţi să le construiască orientarea spaţială, afectivă, cognitivă, emoţională și capacitatea de relaţionare.
In școlile pentru nevăzători este nevoie în mod absolut de prezenţa tactilă a profesorului pentru învăţarea scrisului și cititului în Braille, pentru a fi învăţaţi să se orienteze și pentru a putea căpăta deprinderile necesare pentru supravieţuire.
Orele hipoacuzicilor nu se pot desfășura cu mască, pentru că ei au nevoie să vadă mișcarea buzelor pentru a învăţa labiolectura și mecanica vorbirii. Imposibilitatea de a vedea expresia feţei interlocutorului provoacă oricărui copil sentimente de anxietate, nesiguranţă, alienare, neîncredere, instabilitate emoțională. Cu atât mai mult unuia cu nevoi speciale.
8- In învăţământul vocaţional (arte plastice, muzică, coregrafie, artă dramatică, etc) purtarea măștii și distanţarea socială vor fi excluse deoarece aceste cerinţe fac imposibilă desfășurarea coerentă a actului didactic.
Măsurile de mai sus sunt dintre cele care se aplică în prezent în Marea Britanie, Polonia, Rusia, Suedia, Georgia, Ungaria și în multe state din cadrul Statelor Unite ale Americii.
Vă mulțumim anticipat,
Data Nume
01.03.2021 - 07.03.2021